Blog

Sírovec žlutooranžový

Neváhejte! Právě v těchto dnech můžete nasbírat skvělou jarní vydatnou houbu pro kuchyň i své zdraví! Jmenuje se sírovec žlutooranžový a v anglicky mluvících zemích se mu ne náhodou říká chicken of the woodslesní kuře. Když se správně připraví, chutná totiž velmi podobně jako drůbež.

Sbírejte mladé, šťavnaté plodnice bez výrazného rýhování s co nejmasitějšími okraji a ihned doma zpracujte. Při poležení v chladničce voda z plodnic sublimuje a ony přestávají být šťavnaté a chutné.

Využijete je pro:
  • smažení jako řízek (ale to není zdravé, takže radši koukněte na další způsoby úpravy)
  • na houbové kari
  • na houbový “beef” Stroganoff
  • na falešné matjesy atd.

Inspiraci najdete v kurzu Jarní a letní houby pro vaše zdraví a v kuchyni a ve stejnojmenném eBooku.

Co se týče vlivu na zdraví, podle tradiční čínské medicíny sírovec ovlivňuje hlavně dva orgány: slezinu a srdce. Slezinu krásně “drenážuje” od vlhkosti, což znamená, že po jídle z něj můžete mít řidší stolici (neboli houba vám pomohla, abyste se takto bezbolestně zbavili vlhkosti v těle – také to znamená, že tuto vlhkost v sobě máte). A protože je nádherně “ohňově” žlutá, vyživuje yin srdce, harmonizuje ho a vytváří dobrou náladu.

Na zimu si můžete zamrazit předem podušené plátky sírovce nebo si z něj udělat alkoholovou tinkturu.
Nezapomeňte, sbírat se dají jen mladé plodnice zhruba do 4 dny od jejich vypučení na stromě!
A kde sírovec najdete? Hledejte v sadech na ovocných stromech a poblíž vodních toků na vrbách a dalších listnáčích.

Sdílejte s přáteli:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *